Galären Blekinge hittad utanför KarlskronaSå här uppskattar man att Blekinge sett ut. (Källa:The local)

Marinarkeologer ifrån Sjöhistoriska museet tror sig ha hittat vraket efter galären Blekinge som sjönk utanför Blekinges kust 1713. Det är känt att den ska ha varit 150 fot lång och bar mellan 68 och 70 kanoner. Det var det första fartyget som byggdes i Karlskrona och sjösattes 1682. Den deltog bl a i Karl XIIs sjöslag mot Danmark 1700, enligt Jim Hansson på Sjöhistoriska Museet. Man tror att fartyget avsiktligt sänkts för att dess kanoner skulle användas för Karlskronas försvar under Karl XIIs krig mot Ryssland. (Källa: The local)


Släktboken slutsåld!De släktböcker som vi haft till salu inom föreningen är nu slutsålda. Om du vill köpa en släktbok så finns det sökmotorer för böcker på nätet. Där kan du söka på Helje Mattsson https://www.antikvariat.net För närvarande finns det ett exemplar till salu på B Glans Antikvariat. https://www.bokborsen.se Här finns inga träffar på Helje Mattsson.2016-04-27Midsommarfest vid Rödde museum


Som vi berättat i tidigare nyheter kommer Martin och Rachel till Sverige för att gifta sig i Everlövs kyrka på midsommarafton. Martin är vår släkting vars gren flyttat till USA men vid deras giftemål tänkte de återbesöka sina rötter, vilket vi varmt välkomnar. Söndagen efter bröllopet tänkte vi därför anordna en liten midsommarfest vid Rödde textilmuseum för att fira Martin och Rachel. Därefter beger vi oss till Villie prästgård för att fortsätta midsommarfirandet. Detta blir ett väldigt trevligt tillfälle att umgås mellan släktingar samt träffa ättlingar som utvandrat till USA. Ett tillfälle som ni inte får missa!


Lilla Rödde museum
Hållpunkter:
Vi träffas i Rödde 11:30 för fika med medhavd matsäck i trädgården, alternativt ladan. Inträde i Rödde 30:-.
14:00 åker vi till Villie prästgård för att fortsätta firandet med dans kring midsommarstång.
Maila asa.bergstom(at)live.se om ni planerar att komma så att vi har en uppskattning kring hur många vi blir.


2016-05-05Vår i Kumlatofta


Som vi berättat i tidigare nyheter kommer Martin och Rachel till Sverige för att gifta sig i Everlövs kyrka på midsommarafton. Martin är vår släkting vars gren flyttat till USA men vid deras giftemål tänkte de återbesöka sina rötter, vilket vi varmt välkomnar. Söndagen efter bröllopet tänkte vi därför anordna en liten midsommarfest vid Rödde textilmuseum för att fira Martin och Rachel. Därefter beger vi oss till Villie prästgård för att fortsätta midsommarfirandet. Detta blir ett väldigt trevligt tillfälle att umgås mellan släktingar samt träffa ättlingar som utvandrat till USA. Ett tillfälle som ni inte får missa!


Kumlatofta blomstrar i början av Maj.
Hållpunkter:
Vi träffas i Rödde 11:30 för fika med medhavd matsäck i trädgården, alternativt ladan. Inträde i Rödde 30:-.
14:00 åker vi till Villie prästgård för att fortsätta firandet med dans kring midsommarstång.
Maila asa.bergstom(at)live.se om ni planerar att komma så att vi har en uppskattning kring hur många vi blir.


2016-02-21Peder Winstrup


En av de senaste årens största händelser som har anknytning till Skånes historia har varit öppnandet av biskopen Peder Winstrups kista, undersökning av hans kvarlevor samt den slutliga begravningen av denna biskop som levde 1605 till 1679. Winstrup är en av de stora namnen som figurerar under det sekel då Skåne på ett våldsamt sätt blir svenskt och han hade den ovanliga förmågan att sitta kvar på sitt ämbete under de olika regeringstiderna som biskop i Lund. Extra betydelse hade han för Lund då det var han som först försökte grundlägga universitetet i staden 1658, ett uppdrag han sökte stöd för hos kung Karl X men mötte ingen större respons för. Några år senare skulle dock svenska myndigheter godkänna detta uppdrag men då till en annan person inom prästerskapet, Bernhard Oelreich. Detta väckte förstås vrede och konflikt mellan de två. En konflikt som upphörde först när Oelreich fick en ny tjänst i Bremen och flyttade ifrån Lund.


Mumien av Peder Winstrup
Winstrup tog därefter över ledarpinnen för Universitetets utveckling fram till 1676 då kriget åter kom till Lund. Norr om Lund utkämpades ett av världshistoriens blodigaste slag och natten därefter härbärgerades den svenske kungen Karl XI hos Peder Winstrup i hans hem Lundagården. Biskopen dog några år därefter 1679 och har sen dess fått ligga i Domkyrkans krypta i en kista fram till för ett par år sen då man tog upp honom igen ur kistan för att undersöka honom med dagens moderna instrument. Till arkeologernas och osteologernas stora förvåning så upptäckte man att Winstrup inte var ensam i kistan utan där låg också ett människofoster. För oss med anknytning till Everlöv så är Bernhard Oelreich extra intressant då hans son, Johan Oelreich verkade som präst i Everlöv 1685-1698.

 • Inslag om Peder Winstup in english.
 • Inslag om Peder Winstup in english.
 • Inslag om Peder Winstrup ifrån Lunds stift


  2016-02-06  Utgrävningar i Lunds domkyrka


  Det har hänt en del saker kring Lunds domkyrka under senaste tiden. 2015 begravdes den tidigare mumifierade lundabiskopen Peder Winstrup efter en grundlig undersökning i Historiska museet. Den som besökt kryptan i domkyrkan har kunnat notera närvaron av en kista i ett avsides rum. I denna kista har Winstrup legat sen sin död 1679 men nu har han fått sin begravning. Och när vi nu är inne på grävande så har man även släppt lös arkeologerna nere i kryptan för att se om man kan finna något intressant under golvet. Och då mycket intressanta saker brukar finnas i jordlagren under centrala Lund så tog det inte lång tid innan arkeologerna ifrån Kulturen under ledning av Gertie Ericsson hittade uppsendeväckande saker. Under övervakning av jätten Finn och hans ihåliga ögonglober så hittade man en mur som man misstänker är sammankopplad med de murbyggnader man hittat under andra ställen i kyrkan.


  Alldeles invid jätten Finn gräver de i kryptan
  Detta kan betyda att man hittat grunden till en kyrka som funnits där innan domkyrkan. Genom utgrävningen ska man förhoppningsvis kunna få en bättre bild av hur gammal kyrkan egentligen är och då också få en bättre bild av hur det var när domkyrkan byggdes. Man uppskattar det gamla murverket ifrån Sven Estridssons tid, vilket var 1020-1074. Man har också hittat en igenfylld brunn som Gertie Ericsson uppskattar också kommer ifrån tidigt 1000-tal, alltså ett par årtionden innan domkyrkan började byggas. Jag hoppas kunna få rapportera mer om den här utgrävningen framöver.


  2015-12-20  Nämndemansgården i Blentarp


  Nämndemansgården i Blentarp är ett välkänt behandlingshem för drogberoende, skapat av Birgitta Craaford en gång i tiden. Men Nämndemansgården har även en historia som är sammankopplad med vår släkt. I den artikel som är presenterad härunder kan du läsa mer om de som en gång skapade gården, om deras ämbete som nämndemän i Sveriges riksdag och om de olika skeden i historien som gått genom gården fram till den nya tid då den blivit känd som just Nämndemansgården.
  Artikel om Nämndemansgårdens historia.


  Nämndemansgården i Blentarp


  2015-10-10  2015 års möte i Rydsgårdshus


  Den stjugosjätte september 2015 firades så det sextioandra släktmötet som dessutom också var trehundraårsjubileet av anfadern Helje Mattssons födelse. Nästan hela dagen firades som en dag i vår släktförenings och skånska historiens tecken med ett besök på Rödde museum, andakt i Everlöv kyrka under ledning av Gert Nilsson följt av en väldigt uppskattad rundvandring på Everlövs kyrkogård under anförande av Åsa Bergström och Eva Nilsson. Senare avslutades den underbart soliga lördagen med årsmöte och rungande fest på Rydsgårdshus. Vi fick under middagen lyssna till ett väldigt trevligt föredrag av Mauritz Larsson och hans släktgren och dess unikt stora syskonskara. Mauritz visade också vikten av att använda moderna tekniska hjälpmedel i ett framförande vilket gör budskapet så mycket mer lättillgängligt. Ett stort tack till Mauritz för det. Föreningen vill också skicka ett stort tack till Rydsgårdshus för det fina arrangemanget och den väldigt fina maten.


  Middag med underhållning och föredrag
  2015-08-25  Visit from USA!


  As we all know, for some centuries ago people from whole of Europe moved to the new west - the United States. Most of the scandinavians traveled over the Atlantic sea during nineteenth and twentieth century in large amounts. Most of us with roots in the Scandinavian countries have beacuse of this relatives in America. In the Helje Mattsson Family association we are also fortunate not only to have relatives throughout Scandinavia but also in the USA. A very nice couple, Martin and Rachel, are coming over to Sweden to join us in our annual celebration of our ancestors and we are all very happy to welcome our relatives from the states! Martin and Rachel are also announcing their marriage for next year that will be held in Scania! To give our relatives from abroad a really warm welcome Åsa Bergström has made a magnificient english translation of our invitation. You can find this invitation here if you click on this text. This invitation will also be found as a menuitem above.


  Martin and Rachel
  Som vi alla vet flyttade folk från hela Europa till det nya Väst - USA, för några sekler sedan. De flesta människor ifrån Skandinavien reste över Atlanten under arton- och nittonhundratalet i väldigt stort antal. De flesta av oss med rötter i Norden har därför släkt i USA. Detta ger även oss i Helje Mattssons släktförening den stora glädjen att ha släktingar inte bara i Skandinavien utan också i USA. Ett väldigt trevligt par ifrån Amerika, Martin och Rachel, har valt att vara med på vårt årliga firande av våra förföräldrar och vi är väldigt glada över att välkomna våra kära släktingar från staterna till festen! Martin och Rachel kommer också att tillkännage sitt giftemål för nästa år som kommer att hållas i Skåne! För att ge dem och andra släktingar ifrån utlandet ett varmt välkomnande har Åsa Bergström gjort en utmärkt översättning av släktföreningens årliga inbjudan. Du kan få upp inbjudan om du klickar på denna text. Denna inbjudan kommer också finnas som ett menyval ovan
  2015-08-02  Packmöte i Hardeberga


  Söndagen den andra Augusti så samlades ivriga medlemmar vid Hardeberga Fotbollsklubb för att tillsammans packa och adressera drygt tretusen sjuhundra inbjudningar till släktingar i när och fjärran. Samtidigt hann styrelsen ha sitt möte för att klubba de sista frågorna inför det stora årsmötet i September. Det var en vacker och solig eftermiddag, tidvis något varmt i klubbstugan. Vi började aktiviteterna med en matbit av Jan-Åke införskaffad utsökt rostbiff med potatissallad för att sen avsluta det stora arbetet några timmar senare med kaffe och en underbar sommarkaka. Det är nu beslutat var nästa årsmöte ska hållas. Med tanke på att detta år är trehundraårsjubileum av Helje Mattssons födelse så börjar vi med att dra oss tillbaka till rötternas kärna, Everlöv för att där besöka Rödde museum, nävara vid andakt i Everlövs kyrka hållen av Gert Nilsson samt få en rundvandring i kyrkogården där de flesta av släktens anmödrar och fäder ligger. Sedan kommer vi att hålla årsmöte och middag i Rydsgårdshus.


  Hardeberga Knutsvallen
  Den ivrige som inte vill vänta tills inbjudan dimper ner i brevlådan eller som vill ha mer information och aktivistetsschema för 26 september kan klicka här för att ladda hem inbjudan elektroniskt.
  2015-06-20  Unikt vrakfynd vid Blekinges skärgård


  Året är 1495. Platsen är Blekinge skärgård. Kung Hans av Danmark är på väg med ett följe av skepp och manskap från Köpenhamn till Kalmar sjövägen för att förnya Kalmar recess, ett avtal mellan Sverige och Danmark/Norge som reglerade förhållandet till en gemensam unionskung för länderna. Till samma stad skulle Sten Sture, Sveriges riksföreståndare också bege sig för undertecknande av avtalet. Uppenbarligen var inte Sture speciellt angelägen till att skriva under då han gjorde allt för att fördröja och sabotera processen på olika sätt.
  Följets största skepp och kung Hans stolthet hette Gribshunden. Detta skepp var troligtvis av karacktyp, byggt med ektimmer ifrån nordöstra Frankrike, fällt mellan 1482-83.
  Plötsligt utbröt en eldsvåda ombord på skeppet och det sjönk till kung Hans stora förtret. Turligt nog befann sig kungen på ett annat fartyg och han kunde bese katastrofen på håll men många man fick sätta livet till vid olyckan.


  Illustration av ett liknande skepp av karacktyp
  Den danske kungen fortsatte till Kalmar för att där sitta och vänta på Sten Sture under fem veckor tills han tröttnade och reste hem igen. Dagen efter kung Hans avfärd kom dock den svenske riksföreståndaren till Kalmar. Hans var troligtvis ganska trött på Sten Sture för ungefär vid samma tid hade den danske kungen övertalat den ryske storfursten Ivan Vasiljevitj att anfalla Sverige, vilket ryssen också gjorde genom att härja runt i Österbotten i Finland samma år. Sture fick då bry med krig i Finland. Efter diverse förvecklingar lyckades kung Hans slutligen bli även Sveriges kung, krönt under namnet Johan II 1497. Men det är en annan historia. Det mest fascinerande i denna historia är dock att man hittat det sjunkna skeppet Gribshunden och framförallt den galjonsfigur som prytt skeppet, ett monster som vilket skeppet uppkallats efter.


  2015-05-12  Datum för årsmötet bestämt av styrelsen!


  Datum för årsmötet 2015 är nu bestämt till 26/9!
  Styrelsen för Helje Mattssons släktförening har nyligen beslutat att datum för 2015 årsmöte kommer att ske 26 september. Så sätt ett kryss i almanakan redan nu och planera inför en härlig kväll med alla släktingar på någon av Skånes fina festlokaler. Mer detaljer om var, när och hur lär komma framöver. Så, ta gärna en extra titt på hemsidan lite då och då eller hos vår eminenta Facebook grupp!


  Släkten samlad!


  2015-02-30  Helje Mattsson får en ny hemsida!


  Släktföreningen Helje Mattsson har bytt utseende på sin hemsida!
  Efter att ha servat föreningen under mer än tio år så är det nu dags med en ny utformning på föreningens hemsida. Hemsidan för Helje Mattssons släktförening har varit med och tjänat föreningen under väldigt lång tid. I dessa internetdagar går det dock väldigt snabbt. Nya utseenden kommer fram på nya hemsidor och tekniken för att presentera material går ständigt vidare i allt snabbare takt. Nu verkar tiden också inne för att designa om vår släktförenings hemsidas utseende och utöka antalet funktioner. Styrelsen och webmastern hoppas att alla ska trivas och finna den nya hemsidan som ett nytt lyft för en av föreningens informationskanal. Beslutet att välja den nya designen på hemsidan firades med en härlig björnbärspaj i Oxie.


  Gård i Kumlatofta av Jorchr - Eget arbete. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons