Medan modern var en praktisk och handlingskraftig kvinna var fadern en filosof och drömmare. Edith upptäckte snart att dessa faderns egenskaper betydde oerhört mycket för henne. Hon hade gott läshuvud, och i fadern fann hon ett starkt stöd för sin önskan att läsa. I Dörröds skola fick hon sina kunskaper, och fastän hon tillhörde de fattiga barnen fick hon ett mycket fint betyg, troligen det bästa i klassen. På den tiden var det inte ovanligt att barnens betyg sattes i förhållande till föräldrarnas sociala status. Men när det gällde Edith var det alltså kunskaperna som fick styra när det gällde betyget. När det nya huset var färdigt fick man där en hyresgäst: småskollärarinnan i byn, och detta kom också att få betydelse för Mor. Modern, Ingrid, startade bageri, sedermera Dörröds bageri som övertogs och drevs av Moster Anna under flera årtionden. Men hemmet var fattigt. Fastän hon, förmodligen bäst i klassen, borde ha fått tillfälle att studera vidare efter avslutningen i Dörröds skola och den därpå följande konfirmationen väntade i stället ett hårt och till stora delar omänskligt arbete som piga. Hon har själv, i Byns sista piga, berättat om detta hårda liv. Arbetet började mycket tidigt på morgonen, på sennatten skulle vi nog säga, och slutade inte förrän hon uttröttad kom i säng på kvällen. När hon efter kvällsmaten och disken den första arbetsdagen tog fram en bok för att läsa, blev hon bryskt tillrättavisad. Här skulle inte läsas. I stället fanns det mer arbete att göra.
Överhuvudtaget fanns ingen fritid. Det hette att tjänstefolket hade rätt till vissa fria söndagar. Friheten började dock inte förrän morgon- och förmiddagssysslorna var klara. Man har talat om vilka vidriga förhållandena som statarna hade. Pigornas ställning var dock mycket värre, men om den talades det inte eftersom det här rörde sig om unga kvinnor, och kvinnans ställning, om hon var fattig, var omänsklig. Så småningom träffade Mor vår Far, Sven Nilsson, född i Veberöd. De gifte sig den 29 december 1934 och bodde först i Dalby med omnejd några år innan adressen sedan blev Björkeröd, Veberöd. Här skulle familjen bo i hela femton år. Familjen bestod nu av fyra barn, Gert, Ing-Britt (sedermera Kerstin), Hasse och Ulla. Syskonskaran skulle under Björkerödstiden utökas med ytterligare en dotter, Karin. Eftersom Karin var handikappad från födseln kom detta att i hög grad påverka Ediths och Svens fortsatta liv. Far arbetade på Veberöds tegelbruk där han så småningom blev tegelbrännare, liksom hans far före honom hade varit. Det sägs ibland att kvinnorna inte förvärvsarbetade på den tiden. Detta är dock en sanning med modifikation. Det kan väl hända, att de inte hade några fasta tjänster. Men många av arbetarhustrurna arbetade stora delar av året med betskötsel och betupptagning, potatisplockning etc. Dessutom hade Mor ett arbete att sköta hemma på småbruket Björkeröd. Detta var ett hårt arbete. Men Mor kunde göra intressanta skildringar av det. Hon lyssnade till arbetskamraterna, och hon var en gudabenådad berättare. Det var spännande att höra Mor berätta om hur det hade varit. Märkligt nog sade hon inget om slitet utan berättade om det som var roligt och glatt.
Vi hade en daglig tidning, Skånska Dagbladet, och tre andra tidningar: Hela Världen, Folket i Bild och Byahornet. Hela Världen innehöll noveller och följetonger av romantisk karaktär, ibland även realistiska skildringar av olika människoöden. Folket i Bild var arbetarrörelsens kulturtidskrift där många av arbetarförfattarna publicerade sig. Byahornet var ett organ för skånsk kultur och det skånska språket. Det är den enda av de tre tidningarna som fortfarande finns till. Mor gladdes med oss barn när det gick bra för oss. Och hon såg till att vi kunde läxorna. På den tiden hade skolbarnen ofta långa läxor, och föräldrarna förhörde oss så att de inte skulle behöva skämmas för oss när vi väl var i skolan. Mor hade en mycket vacker handstil som hon bevarade genom åren, en stil som var både driven och vacker. Mina systrar Kerstin (Ing-Britt) och Ulla har ärvt denna konst av henne. Själv har jag en allt annat än vacker handstil. Ibland kan jag inte läsa den själv utan har fått ta hjälp av min sekreterare, min assistent och min hustru . de är värda all beundran för deras kunnighet i att tyda skrifterna. Välskrivning var därför ett ämne som jag hade svårt för. En dag råkade lärarinnan, Margot Lindskog, få se något som Mor hade skrivit, och hon sade då till mig att jag skulle ta efter min Mors vackra handstil. Det fanns böcker hemma. Strindberg och Selma Lagerlöf bl.a. Snart kom Far hem med böcker från Folket i Bilds förlag, skrivna av de så kallade arbetarförfattarna. Jag minns än i dag hur Mor idkade högläsning ur Bernhard Nordhs I Marsfjällets skugga. Dels var romanen i sig spännande, dels läste Mor den på ett så medryckande sätt. På så sätt inplanterade hon läslusten hos sina barn.
Björkeröd ligger idylliskt. Men ensamt. Vid vägens ände. Vi fick inte elektricitet förrän 1950, och batteriradions kvalitet hade mycket i övrigt att önska. Däremot hade vi telefon redan från början i Björkeröd, tack vare att den fanns redan när Far och Mor köpte stället. Den storslagna naturen gav dock inspiration åt Mor. Dessutom gjorde vi något som var nytt: vi promenerade ofta i de vackra omgivningarna. Detta, att gå utan att ha något ärende, var sällsynt. Men dessa promenader betydde oerhört mycket för oss. De gav oss inblick i naturens fantastiska under och i samtalandets konst.Ediths födelsedag inträffade ofta i anslutning till skolavslutningarna. Då plockade vi barn blommor som skulle pryda skolan. På Ljungen fanns liljekonvalj. Och vilken glädje det blev hos Mor när hon förärades en liten bukett liljekonvaljer. En dag kom det ett ovanligt telefonsamtal. Det var en man som börjat forska i min Fars släkt, och han behövde uppgifter om släkten. Far hade åtta syskon och tillhörde själv de yngre av dem, och alla hade familjer. Nu ville mannen som ringde, Karl Åkesson, ha hjälp av Mor att ange uppgifterna om de många släktingarna. Det blev många telefonsamtal i det ärendet, och Mor kunde redogöra för den stora släkten, där hon inte ens träffat alla medlemmarna. Det var Mors intresse för medmänniskor som gjorde att hon lärt sig släktingarnas födelsedata och namn. Den bok, som blev resultatet av Karl Åkessons släktforskning, kom sedan att ligga till grund för bland annat Släktföreningen Helje Mattssons i Kumlatofta ättlingar, där för övrigt hennes äldste son så småningom skulle bli föreningens femte ordförande i elva år.
En dag när vi hade varit borta med cykel som färdsätt blev Mor knuffad av en man som hade druckit mer än mineralvatten. Hon föll så illa att hon skadade ena knäet och var konvalescent länge. Den aktuelle mannen hade visst inflytande i samhället. Så blev det rättegång. Då visades i tingshuset en bildsvit över hur olyckan hade gått till. När Mor tillfrågades om det hela var riktigt svarade hon sanningsenligt, att denna bildserie hade tagits utan hennes medverkan och kännedom. Ridå! Lagens hantlangare blev alltså tagna på bar gärning när de försökte få det till att det var Mor som knuffat mannen och inte tvärtom. Dock skulle Mor få dras med sviterna efter olyckan under sitt fortsatta liv. Åren gick. Vi barn förstod nog inte hur Mor längtade ifrån Björkeröd utan såg det som paradiset. Mor hade gröna fingrar och hade nyanlagt trädgården. Det var en trädgård som många besökare beundrade, och Mors uppfinningsrikedom när det gällde trädgårdsanläggning kände inga gränser. Stenpartier var en av hennes specialiteter, och i trädgårdarna till de hus familjen bebodde både före och efter anlade hon vackra stenpartier. Mor var självlärd i trädgårdskonsten men med hårt arbete, god smak och en härlig fantasi kunde hon anlägga en trädgård som fick många beundrare. Kanske är det bara som det skall vara att en av Ediths sondöttrar har utbildats till landskapsingenjör vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Så kom då dagen och stunden när familjen flyttade till Veberöds samhälle. Detta blev på många sätt ett lyft för Edith. Hon fick grannar att prata med. Hon hade nära till affärerna. Och en högre standard på bostaden. Dessutom slapp både hon och Sven slitet med småbruket. Sedan de flyttat in i samhället började Mor arbeta dels på en plantskola, dels på potatislagret. Och hela tiden tog hon vara på de intryck hon fick. Hon lärde sig snart vilka grannar som var att lita på och vilka som var skvallertanter . det fanns sådana också. Arbetskamrater och grannar gav henne alltså inspiration och impulser, samtidigt som hon själv med sitt färgstarka sätt blev till glädje för andra. Så en dag började hon göra det som hon hela tiden längtat efter att göra: skriva. Och hon hade ett helt liv fyllt av erfarenheter att ösa ur. Det var också naturligt att det var just kvinnor hon som regel skrev om. Själv hade hon upplevt hur kvinnan nedvärderades och hunsades, och nu ville hon ge de kvinnor hon skrev om möjlighet till upprättelse genom att deras historia berättades. Verkliga människoöden och författarens fantasi låg till grund för hennes författarskap. Edith skrev under sin levnad många brev. Breven till svärsönerna fick ett mycket positivt gensvar och blev till uppmuntran att börja skriva. En av dem skickade henne en bok av Ernest Hemingway med följande text underskrivet: och man skall skriva så länge man får leva och det finns papper och penna eller bläck eller nån maskin man kan göra det på eller nånting man vill skriva om, och man känner sig som en idiot och man är en idiot om man handlar annorlunda. Denna text blev en inspirationskälla för henne, en text som hon ofta återvände till och som blev en vägvisare i hennes berättariver. Men att skriva hade inte endast med den litterära ådran att göra. Det handlade också om ett hantverk som bestod i att hantera en skrivmaskin. Den första skrivmaskinen var en gammal reseskrivmaskin som sedan skulle följas av nyare maskiner men som inte hade de fördelar som dagens datorer har. Mor var mycket noggrann, ja perfekt. Hon hade en säker stil och behandlade språket suveränt. Men om hon skrev fel nöjde hon sig inte med att överkorsa den felaktiga texten utan skrev om hela sidan. Edith bars av en stark tro, en tro på att det skulle komma en dag när rättvisan blev större, en dag när ingen föraktades för att hon var fattig, samt en ärlig och kristen tro som höll fast vid tanken att Livets Gud håller hela världen i sin hand och att den Gud som har skapat oss också vill frälsa och rädda oss. Hennes älsklingspsalm sammanfattar väl hennes kristna tro, Vänligt över jorden glänser strålen av ett himmelskt hopp. Mors Gudstro gjorde också att hon inte var rädd för människor med makt. Jag minns en gång när Hasse, som då arbetade på tegelbrukskontoret, hade hunnit sluta för dagen innan disponenten hade blivit färdig till att ge ännu en order, en order som alltså skulle utföras efter ordinarie arbetstid. Disponenten ringde hem och skällde. Men Mor svarade honom, hon var inte rädd för samhällets mäktigaste man utan läxade upp honom. När Edith väl hade börjat skriva och fått sin första bok publicerad kunde hon inte sluta. Hon hade en rik källa att ösa ur och en författares begåvning att behandla materialet på ett litterärt sätt. Tio böcker blev det. Edith avled den 16 november 1995. Hennes böcker läses alltjämt.
Gert Nilsson
|